Cattery
Blauwe Russen    

Algemene kenmerken Blauwe Russen

De Blauwe Rus heeft een relatief lang, gespierd en elegant lichaam, niet grof maar ook niet te fijn, op lange poten met ovale voetjes. Het gewicht ligt tussen de 3 en 5,5 kg. De kop van de Blauwe Rus is kort en wigvormig met een vlakke schedel en voorhoofd en een middellange snuit. De grote, amandelvormige ogen staan wijd uit elkaar. De oren zijn hoog aangezet, breed aan de basis en toelopend in een punt. De staart is vrij lang en recht, mag niet te breed zijn aan de basis en loopt taps toe. De Blauwe Rus komt in drie kleuren voor - blauw, zwart en wit - echter alleen de blauwe kleur is erkend.

 

De dikke dubbele vacht van de Blauwe Rus is kort, zijdeachtig en fijn van structuur. Hij voelt bijzonder zacht aan. De vacht mag nooit te vlak zijn of zelfs aanliggen, maar moet van de huid afstaan, zodat de zachte structuur benadrukt wordt. De vacht structuur van de Blauwe Rus is met die van geen enkel ander ras te vergelijken. Er wordt ook wel eens gezegd dat de vacht lijkt op die van een ijsbeer. Er is ook een langharige, niet erkende, variant, de Nebelung genaamd. De vacht van deze kat is langer en dubbel en heeft een lichtere, grijsblauwe kleur.

Karakter Blauwe Russen

Het karakter van de Blauwe Rus is met geen enkel ander ras te vergelijken. Hij wordt vaak aangeduid als een 'kat voor individualisten', een dier dat zich erg hecht aan zijn baas. Ondanks het feit dat ze soms heel speels kunnen zijn en dit tot op hoge leeftijd blijven, zijn ze overwegend rustig van aard. Blauwe Russen houden van comfort en kunnen urenlang op een plaats blijven liggen, bij voorkeur de schoot van een van de gezinsleden. De meeste Blauwe Russen hebben een uitgesproken hekel aan lawaai en rumoer, waardoor ze zich in gezinnen met opgroeiende kinderen mogelijk niet thuis voelen. Ten opzichte van mensen die ze niet kennen, zijn Blauwe Russen zeer terughoudend en trekken zich terug als er bezoek is. Ze kunnen het over het algemeen goed vinden met andere katten en met honden. Het stemgeluid van de Blauwe Rus is prettig en zacht. De blauwe Russen kunnen zich goed aanpassen aan een leven op een flat, maar is ook graag in de tuin hoewel hij niet zo'n beste jager is.

Verzorging Blauwe Russen

De bijzondere vacht van de Blauwe Rus heeft weinig verzorging nodig. Het is voldoende om de vacht eenmaal per week te borstelen met een zachte borstel. Te veel kammen, of het buiten de ruiperiode werken met een rubberen borstel, heeft als nadeel dat de zachte ondervacht beschadigd wordt.

Bron: Mundikat

Dit werk is auteursrechtelijk beschermd. J.H.A. Jonkman, copyright (c) 2019.